Een tweede huis in Spanje? Lees de 6 waardevolle tips

Spanje, wat is het toch een heerlijk (vakantie)land! Wie er al eens op vakantie is geweest kent het heerlijke klimaat, de lekkere tapas, prachtige stranden en vrolijke mensen. Hier wil je zijn en het liefst zo vaak mogelijk! Ben jij op zoek naar een tweede huis in Spanje?

 

omgeving van een tweede huis in spanje

Herken je dat gevoel en heb jij je wel al eens afgevraagd hoe het zou zijn om een tweede huis in Spanje te bezitten? Hoe gaat in zijn werk gaat en waar moet je op letten? Wij van Connect-Makelaardij hebben de antwoorden. We delen graag alvast wat tips voor de aankoop van jouw tweede Spaans droomhuis of -appartement.

Tip 1: oriënteren

Spanje is en blijft één van de populairste landen voor het kopen van een tweede woning. Aanbod is er volop en de prijzen zijn, net als het klimaat, aantrekkelijk. Maar voordat je je op de ruime keuze stort, is het eerst van belang om je goed te oriënteren qua omgeving. Ons advies: neem hier de tijd voor. Ga op oriëntatietour. Dit kun je samen met een reisleider ter plaatse doen. In 2 of 3 dagen bekijk je meerdere projecten in meerdere regio’s.

In deze paar dagen laat de reisleider alle door jullie gekozen projecten zien. Je gaat langs bij projectontwikkelaars en je kan in showhuizen vaak een goede indruk van de nieuwbouwwoningen opdoen. Tussen de bezichtigingen door gaan jullie lunchen bij de leukste Spaanse tentjes, lokale markten en gezellige steden. Zo ervaar je meteen de sfeer van de omgeving.

Tip 2: NIE nummer aanvragen

Ben je na deze tour helemaal overtuigd, dan volgt het praktische gedeelte van het kopen van een woning in Spanje. Hiervoor dien je allereerst over een NIE-nummer te beschikken. NIE staat voor Número de Identidad de Extranjero en is een identificatienummer voor mensen die niet over de Spaanse nationaliteit beschikken. Connect Makelaardij helpt je graag dit nummer aan te vragen.

Tip 3: Financiën vooraf regelen

tweede huis in spanje

Het is vervolgens natuurlijk belangrijk dat je weet welk bedrag je kan en wil uitgeven voor jouw tweede huis in Spanje. Als je bijvoorbeeld een woning wilt kopen met een hypotheek, onderzoek dan eerst hoe hoog deze maximaal kan zijn. Het beste doe je dit voorafgaand aan je oriëntatie, want de kans is groot dat je verliefd raakt op een woning en op zo’n moment wil je natuurlijk wel in staat zijn om er een bod op te kunnen doen. Wees je verder bewust van dat de ‘kosten koper’ in Spanje hoger zijn dan in Nederland. Je moet denken aan zo’n 12% tot 14 % van de aankoopprijs.

Tip 4: Advocaat inschakelen voor een tweede huis in Spanje

Een tweede woning in Spanje koop je veilig met de hulp van een onafhankelijk en deskundige advocaat in het Spaanse recht. Een onafhankelijke advocaat werkt voor jouw belangen en zal je altijd zo goed mogelijk vertegenwoordigen en indien nodig waarschuwen als de woning niet veilig gekocht kan worden. Daarnaast kan de advocaat je helpen met verschillende zaken zoals het controleren van de eigenaar en de woning en het opstellen en aanpassen van het voorlopige koopcontract. Hij zou zelfs namens jullie kunnen onderhandelen over de prijs, als dit nodig is.

tweede huis in spanje

Tip 5: Belangrijke controles

Wanneer je een tweede huis in Spanje koopt, is het belangrijk om vooraf wat controles uit te voeren. Zoals hierboven omschreven, kan een advocaat je daarbij helpen. Allereerst is het belangrijk om te controleren wie de eigenaar van de woning is. Je wilt natuurlijk niet een deel van je geld kwijtraken omdat de verkopende partij toch de eigenaar niet blijkt te zijn. Ook is het verstandig om na te gaan of de woning deel uitmaakt van een comunidad de propietarios (de Spaanse VVE). Zij hebben in Spanje veel invloed. Het is dan ook belangrijk dat je deze organisatie checkt voordat je de woning koopt.

Tip 6: Certificaat en energielabel checken

Als laatste tip willen we meegeven dat je nagaat dat de woning in Spanje het juiste certificaat bezit. Er zijn twee verschillende certificaten, één voor nieuwbouw en één voor bestaande bouw. Dit certificaat is een certificaat voor bewoning. Deze heb je nodig om alle nutsvoorzieningen over te zetten. Daarnaast zijn deze vergunningen vaak ook een indicatie dat de woning voldoet aan de juiste bouwvoorschriften. Ook hebben woningen in Spanje, net als in Nederland, een Energielabel nodig. Dit label geeft je meteen duidelijkheid over hoe efficiënt de woning met energie omgaat.

Kortom, een tweede woning in Spanje koop je niet zomaar. Maar wij helpen je erbij. Voor je het weet, ben je de trotse bezitter van een Spaans huis of appartement en sta je binnen 2,5 uur op je droombestemming en kan je optimaal genieten. Genieten kan overigens ook in financiële zin. Er zijn in Spanje voldoende mogelijkheden om je woning te verhuren voor toerisme. Dat maakt jouw tweede woning natuurlijk helemaal interessant!

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor de koop van een woning in Spanje? Neem dan eens contact met ons op. We vertellen je er graag alles over.