Ga je je huis verkopen of een huis kopen, dan wordt het hebben van een energielabel steeds belangrijker. Maar waarom is er eigenlijk een energielabel? Wat houdt het label in en waarom moet je er een aanvragen? Dat leggen we je graag uit.
Waarom een energielabel?
Met het energielabel wil de overheid eigenaren informeren over de energiezuinigheid van de woning. Daarmee hopen ze natuurlijk ook mensen te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen zodat Nederland steeds duurzamer wordt.
Welke energielabels zijn er?
Het energieverbruik van een woning wordt op het energielabel aangeduid met een letter:
- Energielabel A
- Energielabel B
- Energielabel C
- Energielabel D
- Energielabel E
- Energielabel F
- Energielabel G
Hierbij staat A voor zeer laag energieverbruik en G voor een huis dat veel energie verbruikt. Er zijn ook A-labels met +-tekentjes erachter, soms wel vier. Ieder plusje betekent een nog hoger niveau van energiezuinigheid.
Wat staat er (nog meer) op een energielabel?
Naast informatie over het energieverbruik van de woning, wordt op het energielabel ook vermeld wat voor maatregelen er nodig zijn om een hoger label te krijgen. Denk aan isolatie van het dak of het plaatsen van zonnepanelen. Bovendien geeft het energielabel aan of een woning makkelijk van het gas af kan.
Energielabel verplicht
Sinds 2008 is een energielabel verplicht bij oplevering, verkoop en verhuur van een woning. Waar je bij verkoop het energielabel in de begintijd pas moest overleggen bij oplevering van de woning, moet je dit sinds 1 januari 2022 al voorafgaand aan de werkelijke verkoop doen.
Zo snel mogelijk aanvragen
Mocht je dus van plan zijn om je woning te verkopen, dan is het verstandig om jouw energielabel zo snel mogelijk aan te vragen. Want heeft jouw woning geen energielabel, dan is verkopen simpelweg niet mogelijk. Er zijn zelfs boetes aan verbonden als je je woning toch zonder energielabel te koop zet.
Ook voor jezelf
Een energielabel aanvragen doe je niet alleen ter informatie voor de koper of huurder, maar ook voor jezelf. Met de stijgende energie en gasprijzen wil iedereen natuurlijk zo min mogelijk betalen aan zijn energierekening, dus wanneer je met het energielabel kunt aantonen dat jouw woning energiezuinig is, zullen kopers/huurders er meer voor over hebben.
Hoe gaat de beoordeling van een energielabel in zijn werk?
Wanneer je een energielabel aanvraagt, komt een deskundige naar je woning kijken en controleert deze op bouwjaar, woningtype, soort glas, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, soort verwarming, soort warmwatervoorziening, ventilatiesysteem, zonnepanelen en zonneboiler. Al deze dingen zijn van belang voor het bepalen van een energielabel. Hierna krijg je een certificaat. Deze kunnen wij als makelaar gebruiken voor de verkoop of verhuur van je woning.
Welke deskundige inschakelen?
Er zijn veel deskundigen die deze diensten aanbieden. Wij kennen ze en helpen je met jouw keuze. Zo haal je eenvoudig de beste, snelste en de goedkoopste deskundige in huis.
Heb je nog vragen over een energielabel? Neem gerust contact met ons op!
Neem dan vrijblijvend contact met ons op!