“Recreatiewoning te koop” 10 tips om jouw recreatiewoning zo goed mogelijk te verkopen.

Ben je in bezit van een recreatie woning en van plan om deze te verkopen? Dan is het handig om je te verdiepen in de mogelijkheden. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de verkoop, hebben wij hier alvast 10 tips voor je. Zodat je met een gerust hart kunt zeggen: Recreatiewoning te koop!

Tip 1 – Maak een keuze: zelf doen of een makelaar inschakelen

Denk allereerst na over wie de woning straks gaat verkopen. Ga je dit zelf doen of schakel je een makelaar in? Die tweede optie is vaak de beste. Een makelaar heeft namelijk veel kennis van de markt en een breed netwerk van potentiële kopers. Daardoor kan een makelaar vaak een beter resultaat uit de verkoop slepen.

Tip 2 – Kijk en vergelijk voordat je jouw recreatiewoning te koop zet.

 

Wanneer je een makelaar wilt inschakelen, is het wijs om verschillende makelaars uit te nodigen voor een waardebepaling en een adviesgesprek. Zo kun je kijken wat jouw recreatiewoning ongeveer waard is en vergelijken wat per makelaar de verschillen zijn in werkwijze, kosten en advies. Ook krijg je meteen een gevoel bij de persoon achter de makelaardij. Al die factoren bij elkaar helpen je de juiste keuze te maken.

Tip 3 – Vraag je energielabel aan

Voordat jouw makelaar voor je aan de slag gaat, is het verstandig om alvast het energielabel van je recreatiewoning aan te vragen. Deze is nodig voor de verkoop van de woning. Sterker nog: als je geen energielabel kunt overleggen, kan daar door de overheid een boete aan verbonden worden.

Tip 4 – Verzamel zoveel mogelijk informatie over je woning

Hoe meer informatie je over jouw recreatiewoning kunt laten zien, hoe beter voor de verkoop. Ga dus op zoek naar gegevens over het bouwjaar en de bouwwijze van de woning. Staat deze op eigen grond of pachtgrond? Wat is de leeftijd van de installaties en eventueel zelfs het merk van de keuken(apparatuur)? Tegenwoordig maken veel makelaars gebruik van een move account. Hierin kunnen ze al deze gegevens en bijbehorende documenten in kwijt voor de verkoop van de recreatiewoning.

Tip 5 – Opruimen!

Zodra de makelaar alle informatie heeft, stuurt hij/zij een fotograaf langs voor het maken van de verkoopfoto’s. Natuurlijk wil je dat jouw recreatiewoning zich van zijn mooiste kanten kan laten zien. Dus loop er eens met een kritische blik doorheen en zorg dat alles er netjes, opgeruimd en fris bij staat. Haal overbodige spulletjes weg, zet een vers bloemetje op tafel, strijk de lakens en ruim de keuken op. Dit doet het altijd goed op de foto’s. En staat er een opgeruimde recreatiewoning te koop.

Tip 6 – Check de kanalen

recreatiewoning te koop in zeeland

Na dat de fotograaf langs is geweest en alle informatie compleet is, plaatst de makelaar de woning online, meestal op verschillende kanalen. Check of jouw recreatiewoning op de belangrijkste kanalen wordt gezet, waaronder Funda, Huislijn én buitenlandse websites. Heel belangrijk, die laatste, want buitenlandse investeerders zijn vaak ook zeer geïnteresseerd in vakantiehuizen in Zeeland. Die potentiële kopers wil je niet mislopen.

Tip 7 – Wees klaar voor de eerste potentiële kopers

Vaak duurt de zoektocht naar een juiste koper voor een recreatiewoning iets langer dan bij de verkoop van een normale woning. Heb dan ook geduld, er komt vast iemand langs die zijn droom wil verwezenlijken in de recreatiewoning die bij jou te koop staat. Sommigen zijn vooral op zoek naar een eigen recreatieplekje, maar velen zijn ook heel geïnteresseerd in wat de woning oplevert qua huur. Zorg dus dat je deze informatie al op een rijtje hebt voordat de eerste bezichtigingen gepland worden. Ook is het fijn om vooraf aan een koper te kunnen vertellen wat bijvoorbeeld de parkkosten zijn.

Tip 8 – Plan bezichtigingen slim in

Het inplannen van bezichtigingen voor een vakantiehuis kan lastig zijn. Misschien wordt de woning wel verhuurd op het moment van de bezichtiging. Zorg dus dat je samen met de makelaar een goed moment voor de bezichtigingen inplant. Natuurlijk is het fijn als dat lukt op een moment dat er geen huurders aanwezig zijn, maar is dit wel het geval, stel ze dan op de hoogte en vraag ze een beetje op te ruimen zodat de koper de beste indruk krijgt van de woning.

Tip 9 – Onderhandel

Dan komt het bieden. Het kan voorkomen dat je eerst een bod krijgt dat niet helemaal naar je zin is. Zeg dan niet meteen resoluut ‘nee’, maar ga de onderhandeling aan. Jouw makelaar zal je daarbij ondersteunen. Breng een tegenbod uit waar jij nog steeds dik tevreden mee bent. Zo weet de koper dat de deur op een kier staat en er in ieder geval ruimte is voor onderhandeling. Op deze manier kun je tot een verkoopbedrag komen waar jullie beiden blij mee zijn.

Tip 10 –  Vier het moment!

Je recreatiewoning te koop? Nee hoor, Je recreatiewoning is verkocht! Gefeliciteerd! Net als bij een normale verkoop, wordt er een datum geprikt voor de ‘overdracht’. Je gaat dan samen met de koper naar de notaris waar alles verder wordt afgehandeld. Het is een bijzonder moment dat je niet vaak meemaakt. Dus onze laatste tip: vier het! Maak er een leuke herinnering van.

Je ziet, eigenlijk is de verkoop van een recreatiewoning niet veel anders dan de verkoop van een gewone woning. Alleen dien je met andere dingen rekening te houden. Wij van Connect Makelaardij kunnen je hier heel goed bij helpen. Ben je dus in bezit van een recreatiewoning en denk je er over na om deze te verkopen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!