Wat is mijn woning waard?

Denk je eraan om te verhuizen en je huidige woning te verkopen? Of overweeg je een verbouwing en wil je daarvoor een extra hypotheek afsluiten? Dan rijst al gauw de vraag: Wat is mijn woning waard? Wij geven je het antwoord.

We zouden je natuurlijk kunnen overladen met alle kennis die een makelaar/taxateur over waardebepalingen heeft, maar dat is een hele studie, dus daar ben je op korte termijn niet mee geholpen. Als je snel antwoord wilt op de vraag ‘Wat is mijn woning waard?’, kun je twee dingen doen:

  1. Vraag ons om een gratis waardebepaling. We komen gauw bij je langs en het verplicht je tot niks.
  2. Zelf een grove waardebepaling doen.

Begin met vergelijken

Kies je ervoor om zelf een grove waardebepaling te doen, dan doe je er goed aan om jouw woning te vergelijken met soortgelijke woningen. Het liefst woningen die pasgeleden verkocht zijn en waarbij je weet wat de vraagprijs was. Dat geeft je al een eerste indicatie van de waarde van jouw eigen woning. Eén ding: zorg wel dat je appels met appels vergelijkt. Vergelijk je woning dus met woningen die qua type, staat van onderhoud, ligging en omgevingsfactoren zoveel mogelijk gelijkenissen vertonen.

Wat is mijn woning waard op basis van het type woning?

Laten we beginnen bij het type woning. Heb je een knusse stadswoning, vergelijk deze dan niet met een grote vrijstaande woning met vijf slaapkamers en een ruime tuin. Dat is een beetje overdreven uitgelegd, maar je begrijpt vast wel wat we bedoelen: vergelijk jouw woning met dezelfde type woningen met een soortgelijke hoeveelheid woonoppervlak. Ruimte verhoogt de waarde van een woning.

Wat is mijn woning waard gezien de staat van onderhoud?

De staat van onderhoud van jouw woning speelt ook een grote rol in het antwoord op de vraag ‘Wat is mijn woning waard?’ Hangt het behangpapier los, bladert de verf van de kozijnen en zie je vochtplekken op de muren en plafonds? Of staat alles strak in de lak en zien materialen eruit als nieuw? Het kan zomaar 10% verschil maken in de waarde van jouw woning.

wat is mijn woning waard

Wat is mijn woning waard in mijn stad of dorp?

De stad of het dorp waar jouw woning staat, heeft ook grote invloed op de waarde. Het antwoord op de vraag ‘Wat is mijn woning waard’ kan wel tien- tot zelfs honderdduizenden euro’s verschil kennen, sec op basis van de plek. Woningen nabij grote steden kennen bijvoorbeeld vaak een hoger prijskaartje dan woningen in het verre buitengebied. Ga dus een woning in Middelburg niet vergelijken met eenzelfde type woning in Baarland. Dat heeft weinig zin.

Wat is mijn woning waard op basis van omgevingsfactoren?

Vervolgens maakt het nogal wat uit in welke omgeving jouw woning staat. Staat deze aan een drukke weg of in een rustige straat? Heb je uitzicht op de keukentafels van de vijf achterburen of heb je wijds uitzicht over natuur? Woon je vlakbij supermarkt, scholen, verenigingen en het centrum of moet je daar eerst een kwartier voor in de auto zitten? Hoe meer pluspunten de omgeving biedt, hoe meer euro’s je bij de waarde van jouw woning kunt optellen.

Wat is mijn woning waard in de huidige markt?

En dan is er altijd nog die onzekere factor: Wat is mijn woning waard in de huidige markt? De laatste jaren was hier geen pijl op te trekken. Zelfs een vraagprijs zei niet zoveel meer. Er werd vaak met tienduizenden euro’s overboden. Je kon daar in sommige gevallen zelfs met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op rekenen. Die tijd ligt nog niet helemaal achter ons, maar de hype lijkt door de stijgende hypotheekrentes wel wat te zijn afgezwakt. Ga voor jouw waardebepaling dus uit van de prijzen waarvoor je huizen nu verkocht ziet worden, maar reken jezelf niet te rijk.